Een ontzettend breed toepasbare motor is een servomotor (kort: “servo”). Het is een elektromotor, en één van de belangrijkste motoren binnen de massaproductie van de 21e eeuw. Omdat zo’n motor complexe bewegingen kan uitvoeren, worden servomotors ook veel gebruikt in voertuigen en in robotica. Lees hier hoe de motor werkt en waar hij zijn diensten bewijst.
Wat kan een servomotor?
De naam “servomotor” komt van het Latijnse woord servus, of slaaf. Dit type motor is namelijk specifiek ontwikkeld om nauwkeurige, ingewikkelde opdrachten uit te voeren. Deze motoren draaien 360 in het rond, kunnen van richting veranderen (heen en terug draaien), en kunnen op aangewezen momenten ook stilstaan. Doordat servo’s erg snel kunnen opstarten en weer stilstaan, in heel veel verschillende toerentallen kunnen draaien en erg goed geprogrammeerd kunnen worden zijn het geweldige werktuigen. Als er een reeks van nauwkeurige bewegingen gemaakt moet worden is een servomotor een ideale keuze.
Hoe werkt een servomotor?
Deze motoren werken op elektriciteit. Ze bevatten een ronddraaiende rotor op kogellagers, die wordt gecontroleerd door een encoder of pulsgenerator. Zo’n encoder zendt een signaal uit naar een sensor, waardoor automatisch gemeten wordt in welke positie de rotor zich bevindt. De sensor stuurt een signaal naar de servoversterker, die de bewegingen van de rotor controleert. Door de encoder te programmeren heeft een servo-rotor zo zijn eigen feedbackmechanisme.
Waarvoor worden servomotoren gebruikt?
Servo’s vinden hun toepassing in veel verschillende hedendaagse toepassingen. Ze worden gebruikt bij de industriële productie van eersteklas telefoonhoesjes, voor de aansturing van modelbouwvliegtuigen, en voor de bewegingen van animatronische poppen in een pretpark. Er zijn servo’s in alle soorten en maten: van minimotortjes voor microscopische voertuigen tot aandrijvingen voor de robotarmen in autofabrieken.