Het is één van de klusjes die in elk huishouden moet gebeuren: stofzuigen. Vroeger werd stof met veel moeite met een bezem, handveger en blik uit een huis verwijderd. Sinds de opkomst van betaalbare elektronische apparaten hebben we een veel effectievere oplossing: de stofzuiger. Bijna elk huishouden in Nederland heeft er één, en het apparaat zorgt voor nettere huizen en een gezondere woonomgeving. Maar hoe werkt dit apparaat eigenlijk? We leggen het je begrijpelijk uit in dit artikel!
Wat is het nut van stofzuigen
Het textiel, de buitenlucht, onze huisdieren en wij zelf zorgen elke dag voor een flink aantal gram stof. Dit dwarrelt vervolgens omlaag naar de vloer van ons appartement. Daar is het rommelig, kan het tot schade aan elektronische apparaten leiden, en is het bovendien slecht voor de gezondheid. Stof bevat dode huidschilfers, gisten, bacteriën, huisstofmijten en hun uitwerpselen, schadelijk fijnstof en andere onderdelen die we liever kwijt dan rijk zijn. Een stoffige omgeving kan tot allerlei longaandoeningen, allergieën, geïrriteerde slijmvliezen en andere gezondheidsklachten leiden. Weg met dat spul dus!
Hoe werkt een stofzuiger
Een stofzuiger is een apparaat dat voor een groot deel hol is. In deze holte zit de stofzak die het binnenkomende stof opvangt en opslaat. Een volle stofzak kan eenvoudig weggegooid worden met het huishoudelijk afval. Op de voorkant van het apparaat zit de zuigmond van de stofzuiger aangesloten. Die is verbonden met een stang en meestal een slang, waarmee je gemakkelijker gewenste plekken kunt bereiken. Aan de andere kant van de stofzak bevindt zich een elektrische propeller. De propeller is eigenlijk een kleine versie van de propellers van een vliegtuig. Door snel de juiste richting op te draaien verplaatst hij lucht, in dit geval naar achteren, uit het apparaat en weg van de stofzak. Door dat te doen zorgt de propeller dat er onderdruk veroorzaakt wordt in de holle ruimte en in de stofzak. Om die constante onderdruk op te heffen wordt er lucht via de zuigmond het apparaat binnen gezogen. Met de lucht komen de schadelijke stofdeeltjes mee, die worden gevangen in de stofzak. Een stofzak heeft een weefsel dat wel lucht doorlaat, maar de meeste stofdeeltjes niet.
Elektronische stofzuigers
Tegenwoordig zijn robotstofzuigers, die op eigen houtje een ruimte schoonmaken, gewilde apparaten. Ondernemers kunnen ze aanschaffen met behulp van een Qeld.com bedrijfslening. In grote lijnen is hun werking hetzelfde als die van de traditionele stofzuiger. Het apparaat bevat elektronica, waardoor het zelfstandig kan opereren. Met behulp van ultrasone signalen “verkent” zo’n stofzuiger de ruimte, en zet dan een patroon uit waarlangs het schoonmaakt. Omdat deze stofzuigers op een elektrische accu werken, is de zuigkracht vaak lager dan die van grotere, op netstroom werkende apparaten. De moderne elektronische robotstofzuigers hebben een afneembaar stofreservoir. Dit reservoir kan gemakkelijk geleegd worden in een afvalzak.